Problemen met ademhaling en logopedie

We komen graag met je in contact.

Als je benauwd bent, dan adem je of te diep in, of juist te oppervlakkig. De vraag rijst dan hoe je op de juiste manier moet ademen.  Om je ademhaling te verbeteren is een bezoek aan de logopedist aan te raden.

Tijdens de behandelingen bij de logopedist wordt er aan je ademhaling gewerkt. Er wordt ook gekeken hoe deze geoptimaliseerd kan worden.  Ook wordt er aan ontspanning gewerkt en wordt er gelet op de juiste ademhaling bij het spreken.

Hyperventilatie

Hyperventilatie is een vervelende aandoening. Het kan een groot aantal ziektebeelden veroorzaken. Soms is het bijna niet te geloven dat dit echt door een verkeerde ademhaling veroorzaakt wordt. Mensen melden zich bij de huisarts met de volgende klachten:

  • Ademnood
  • Tintelingen
  • Duizeligheid
  • Paniekaanvallen
  • Hartkloppingen

Vaak blijkt er dan uit onderzoek dat je helemaal niets mankeert. Dit kan in veel gevallen frustrerend zijn. Een groot probleem bij hyperventilatie is dat veel mensen hierdoor heel onzeker worden. Het wordt veroorzaakt door verkeerd ademen.

Hyperventilatie komt vaak voor bij mensen die te druk zijn of last van stress hebben. Vaak krijg je dan juist in een rustige situatie klachten.  De logopedist kan je helpen door je adempatroon in kaart te brengen en je vervolgens op de juiste manier leren ademen.

COPD

COPD is een ziekte waarbij een aantal chronische luchtwegaandoeningen zoals bronchitis en longemfyseem een grote rol spelen. Tijdens logopedie kan de logopedist je leren om zo optimaal mogelijk met je longinhoud om te gaan.

De logopedist leert je hoe je een betere ademverdeling toe kan passen. Hierdoor wordt de stemgeving genoeg ondersteund. Met logopedie is het mogelijk om de klachten aanzienlijk te verminderen. Ook bij COPD is het dus aan te raden om een bezoek te brengen aan de logopedist.