Slikken / eten & drinken

Slikken/eten & drinken

Bij een logopedist kunnen kinderen en volwassenen ook terecht als ze moeite hebben met slikken, of moeite hebben met eten of drinken. Je maakt dan altijd een slikbeweging en als dat pijn doet of moeilijk gaat, dan is het verstandig om hier eens naar te laten kijken. Bij een logopedist ben je daarvoor aan het juiste adres en dan kun je samen kijken naar de oorzaken, behandelmethoden en zo samen aan het probleem werken. Het is voor jou fijn om te weten dat jij er niet alleen voor staat en dat er hulp is voor jou (of je kinderen). 

Problemen met eten en drinken

Sommige mensen kunnen het zich niet voorstellen dat je problemen kunt hebben met eten en drinken, maar het is iets wat op iedere leeftijd voor kan komen. Toch kun je er dus vroeg of laat mee te maken krijgen en dan is het fijn dat je weet dat je bij een logopediepraktijk in je eigen regio terecht kunt. 

Kinderen en slikproblemen

Bij kinderen gaat het als het over slikproblemen gaat vaak over een probleem op het gebied van eten en drinken. Het kan een probleem zijn op het gebied van kauwen, kwijlen of divers afwijkend mondgedrag. Er wordt tijdens een intakegesprek met de logopedist samen gekeken naar de mogelijke oorzaak. Het kan een verhoogde gevoeligheid zijn in het mondgebied die wat afwijkend is. Er moet goed gekeken worden naar het probleem, want kan een kind niet slikken? Is hij overgevoelig voor bepaalde voedingsstoffen of propt hij of zij de mond te vol om dan nog te kunnen kauwen en/of slikken? Omdat er van alles aan de hand kan zijn, heb je als ouder hierin ook een belangrijke rol om je kindje goed te observeren. 

Volwassenen en slikproblemen

Het lijkt vanzelfsprekend te zijn dat alleen kinderen moeite kunnen hebben met slikken als het over eten en drinken gaat, maar ook bij volwassenen kan dit probleem zich voor doen. Het kan dan wijzen op bijvoorbeeld krachtverlies of het verlies van sensibiliteit. Dit laatste kan ontstaan na bijvoorbeeld een herseninfarct. Toch zou het ook zomaar kunnen zijn dat je je vaak verslikt, hoesten kan hiermee samen gaan (maar dat hoeft niet altijd). Bij de logopedist kun je dan samen je mondspieren trainen en ook het slikken kan geoefend worden zodat het snel beter gaat. 

Afspraak maken logopedist

Heb je het vermoeden dat jij of je zoon of dochter slikproblemen heeft of moeite heeft met eten of drinken? Dan kan het verstandig zijn om op korte termijn een afspraak te maken bij de logopedist in jouw regio. Het voordeel is dat ze hier ervaring mee hebben en je snel kunnen helpen. Je staat er vanaf dat moment niet meer alleen voor en je voelt je gesteund. Dit geeft je ook meer vertrouwen in dat het weer beter gaat worden. Je hebt een verwijzing nodig en je kunt er dus zo een afspraak maken. Als je vragen hebt kun je met de betreffende logopediepraktijk contact opnemen.