Spraak

Spraak

Bij de logopedist kunnen kinderen en volwassenen terecht als ze problemen ervaren op het gebied van spraak. Dit kan erg vervelend zijn en het kan je ook erg onzeker maken. Maar gelukkig sta jij er niet alleen voor, je kunt namelijk altijd een beroep doen op een logopedist die samen met je  gaat kijken wat er gaande is en wat je er aan kunt doen. Het lijkt een vanzelfsprekende stap, maar voor velen is het toch moeilijk om het te erkennen en hulp te zoeken. Als je zelf kinderen hebt is het misschien eenvoudiger om naar de logopedist toe te stappen en om hulp te vragen. Maar voor jezelf kan een stuk lastiger zijn. Toch is het in beide situaties belangrijk dat je op tijd hulp zoekt en hoe eerder je het probleem opmerkt, hoe sneller je ermee aan de slag kunt gaan. 

Kinderen en spraak

Het kan zijn dat kinderen slissen, en niet goed verstaanbaar zijn. Maar ze kunnen ook moeite hebben met verschillende klanken, klanken weglaten of vervormen. Ook kunnen ze lettergrepen weglaten. Er kan ook iets mis zijn op het gebied van articulatie. Hoe dan ook, het is dan fijn dat kinderen terecht kunnen bij de logopedist. Normaal gesproken zou het zo moeten zijn dat kinderen vanaf vier jaar verstaanbaar moeten zijn voor vreemden. Er mogen dan wel kleine foutjes gemaakt worden, maar het grootste deel moet wel verstaanbaar zijn. Kinderen kunnen er op school soms om worden uitgelachen of ze worden gepest als ze woorden verkeerd uitspreken. Het is daarom belangrijk dat je er wat mee gaat doen, ook voor de kinderen zelf. Ze kunnen anders erg onzeker worden en dat is niet goed voor hun zelfvertrouwen en zelfbeeld. 

Volwassenen en spraak

Uitspraak kan bij volwassenen een beperking zijn. Je kunt een te hoog spreektempo hebben of bijvoorbeeld een foutief adempatroon hanteren. Wat de reden ook is dat je een beroep wilt doen op de logopedie, het gaat er om dat je het probleem erkent en er wat aan wil doen. Je moet namelijk zelf de stap zetten naar de logopediepraktijk. Als je dat hebt gedaan dan kun je samen in kaart brengen waar je tegenaan loopt, hoelang dat er al sprake van is en wat de juiste behandelstappen zijn. Als je er namelijk goed mee gaat oefenen dan kun je vaak veel bereiken in korte tijd en dat geeft je weer meer zelfvertrouwen. 

Afspraak maken bij logopedist

Ervaar jij zelf problemen op het gebied van spraak of merk je het op bij je kinderen? Dan is het goed om een afspraak te maken bij de logopediepraktijk bij jou in de regio. Je weet hierdoor snel dat je er niet alleen voor staat. Tijdens een intakegesprek worden er vragen aan je gesteld en wellicht wat onderzoeken gedaan en dan weet jij wat de mogelijke oorzaak is. Vervolgens ga je samen werken aan het probleem en voel je je snel beter. Als je vragen hebt over spraak(problemen), kun je altijd contact opnemen met een logopediepraktijk bij jou in de buurt.