Stem & adem

Stem & adem

Een logopedist kan kinderen en volwassenen op allerlei manieren helpen, één van deze aandachtspunten heeft te maken met stem en adem. Het is altijd vervelend als je zelf of als een van je kinderen te maken heeft met een probleem op het gebied van de stem of ademhaling. Echter waar veel mensen niet bij stilstaan is dat het ook grote gevolgen kan hebben voor bijvoorbeeld je werk of het sociaal functioneren van jou of je kinderen. Daarom is het ook belangrijk dat je actie gaat ondernemen wanneer je dit opmerkt. We begrijpen dat het erg lastig kan zijn, maar je hebt echt hulp nodig en een logopediste is de aangewezen persoon daarvoor. 

 

Problemen stem en adem

Er zijn verschillende aandoeningen waar je mee te maken kunt krijgen waardoor je problemen hebt met je stem of ademhaling. Denk daarbij maar eens aan spreken, zingen, heesheid, keelpijn of stemvermoeidheid. Stotteren komt ook voor, maar ook hyperventilatie bijvoorbeeld. Het kan echter ook zijn dat na onderzoek de logopedist merkt dat het te maken heeft met stembandknobbeltjes en dan kun je een verwijzing krijgen naar de huisarts of KNO arts.  

 

Behandeling problemen stem en adem

Bij de logopedie wordt er gekeken naar het leren kennen van je eigen stem. Je gaat je dan beter bewust worden van bestaande patronen en je eigen gewoonten rondom je ademhaling bijvoorbeeld. Het kan ook zijn dat je astma of COPD hebt of juist last hebt van hyperventilatie, ook dan kan de logopedist je prima helpen. Het is juist van belang dat je op tijd aan de bel trekt zodat er samen met jou gekeken kan worden naar de oorzaak en de behandeling. Het kan namelijk grote invloed hebben op je zelfvertrouwen. Maar hoe gaat het dan in de praktijk in zijn werk?

  • Je merkt op dat je problemen hebt met je stem of ademhaling, of anderen geven het aan of je merkt het bij je kinderen.
  • De eerste stap is dan vaak een afspraak bij de huisarts, maar je kunt ook bij de logopedist terecht. Je hebt meestal geen verwijzing nodig, waardoor het laagdrempelig is. 
  • Er kan een intakegesprek worden gepland en dan kan er samen met jou gekeken worden naar wat er gaande is. Wanneer noodzakelijk kan de school ook worden betrokken (bij behandeling van een kind). 
  • Er wordt een behandelplan opgesteld en dan merk je na een paar behandelingen vaak al snel het verschil. 

 

Benader de logopedist

Heb jij zelf een probleem op het gebied van stem of de adem? Of merk je dat je kinderen ergens moeite mee hebben? Het is dan sowieso raadzaam om een logopedist te raadplegen. Er kan dan snel een intake plaatsvinden zodat er gekeken kan worden naar wat er gaande is. Hoe eerder dat je deze stap zet, hoe sneller dat de behandeling kan beginnen. Je gaat samen een plan maken hoe je aan het probleem kunt werken en dan zal je op korte termijn ook merken dat het je echt helpt.