Vanaf welke leeftijd kan jouw kind naar logopedie?

We komen graag met je in contact.

Op elke leeftijd kan je voor een behandeling bij de logopedist terecht. Het maakt niet uit of je 0 bent of honderd jaar. In iedere leeftijdsfase kan je tegen problemen aanlopen en ondersteuning of behandeling van de logopedist nodig hebben. Bij kinderen gaat het vaak om een achterstand in taal en spraak.

Ontwikkeling van peuters

Kinderen ontwikkelen zich razendsnel. Vooral tussen de 2 en 5 jaar maken ze grote sprongen in de ontwikkeling. Als je 2 jaar oud bent, gebruik je minstens 5 tot 10 woorden. Rond die leeftijd leer je ook om woorden aan elkaar te plakken. Zinnetjes van 2 woorden kunnen gemaakt worden. De uitspraak is vaak nog niet goed.

Ontwikkeling van kleuters

Rond 4 jaar kan een kind korte zinnen maken. Deze zinnen zijn vaak goed. Je kan dan al een kort verhaaltje vertellen. De uitspraak is een stuk beter. Al blijft de klank ‘r’ nog lastig.

Soms verloopt voor een kind de ontwikkeling wat taal en spraak betreft toch anders ten opzichte van kinderen van dezelfde leeftijd. Het kan vanzelf goed komen. Dan is een kind gewoon wat later met praten. Het kan ook dat een kind wel ondersteuning nodig heeft. Logopedie is dan belangrijk.

Logopedie kan ondersteuning bieden bij kinderen die problemen hebben met het gehoor, kinderen van wie Nederlands niet de moedertaal is en al een achterstand in de ontwikkeling hebben. Soms is het ook gewoon niet duidelijk waarom er extra ondersteuning nodig is.

Rond de kleuterleeftijd kan je ook opeens beginnen te stotteren. Uit onderzoek is gebleken dat een vroege oppak en behandeling bij de logopedist echt noodzakelijk is. Wacht nooit te lang bij twijfels of bezorgdheid over de ontwikkeling van taal en spraak bij jouw kind. Vooral rond de kleuterjaren kan een kind met de juiste begeleiding goed vooruitkomen.